Don’t (always) believe the hype; 10 tips om Nieuws van Nonsens te onderscheiden! #fakenews

  1.  Lees meer dan alleen de headline van een (online) artikel of video item (ja, er zijn mensen die dat niet doen). Nepnieuws gebruikt sensationele koppen (vaak in HOOFDLETTERS) om de aandacht te trekken. Lees/kijk verder en onderzoek of het waar kan zijn.
  2.  Check wie het bericht heeft geschreven of het filmpje heeft gemaakt. Google deze persoon (ook met het woord nepnieuws erbij) en/of ga op de website naar het ‘over ons’ gedeelte. Komt het betrouwbaar over?
  3.  Check ook of er in het nieuwsverhaal naar andere bronnen (andere mensen, websites, onderzoeken) wordt verwezen. Nepnieuws gebruikt vaak verzonnen bronnen. Klik op de links of google de personen die worden genoemd in het bericht. Rotzooi leidt vaak naar meer rotzooi.
  4.  En check de datum van het bericht en waar de gebeurtenis zogenaamd heeft plaatsgevonden. Vooral op social media komen oude nieuwsverhalen vaak weer tot leven en worden bizarre verhalen uit een ver land eerder geloofd.
  5.  Onderbuikgevoel. Word je heeeeel boos of heeeel blij van een verhaal? Wil je het op al jouw social media kanalen delen, maar lijkt het voor jouw gevoel toch onwaarschijnlijk? Doe dan een dubbele check. De makers van nepnieuws willen dat je ergens heel blij of verdrietig van wordt en hopen dat je het zo vaak mogelijk deelt. Dit levert hen weer geld op!
  6. Check of het nieuwsitem ook door andere media (websites, tv, radio) wordt behandeld.
  7. Gebruiken artikelen anonieme bronnen en/of onbevestigde bronnen? Trek dan niet meteen een conclusie en blijf het verhaal volgen.
  8. Op het internet kun je gemakkelijk een lijst vinden met nepnieuws sites. Check of jouw bron erbij zit.
  9. Dan blijken de bronnen oké te zijn en de site is betrouwbaar. Lees dan aandachtig het bericht: wordt er overduidelijk 1 kant van een verhaal verteld? Hoe wordt een onderzoek door de auteur gebruikt? Is het gemakkelijk om feiten en meningen te onderscheiden? Probeer ook altijd op zoek te gaan naar de andere kant van het verhaal.
  10.  Probeer te achterhalen welk doel de schrijver/maker kan hebben: voor wie is het geschreven en welke politieke, financiële of andere belangen kan dit item dienen? Dit kan best lastig zijn. Vraag gerust of anderen jou willen helpen. Leren zij er ook weer wat van;)!
It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin