22
2018In het Grote Boef Debat overheerst de nuance: ‘Hij heet Boef en is ook gewoon Boef’ (bron: dvhn.nl)
Geschreven door Job van Schaik.
[Lees hier het originele krantenartikel]
Wie vuurwerk had verwacht bij het Grote Boef Debat op de Eurosonic-conferentie kwam bedrogen uit. De nuance overheerste. En dat was wel zo fijn.
Ja, erkende Glen Faria die het management van Boef vertegenwoordigde in het debat, ze hadden even getwijfeld of het optreden op Noorderslag wel door moest gaan. ,,We willen niet dat ie op het podium uitge-’boe’-d wordt.”
‘Adem in, adem uit’
Boef – die heel Nederland over zich heen kreeg toen hij meisjes die hem hadden geholpen op sociale media voor ‘kechs’ (straattaal voor ‘hoeren’) uitmaakte omdat ze in korte rokjes op stap waren geweest – staat dus gewoon om 21.40 uur in de Kleine Zaal, tijdens Noorderslag. Faria: ,,We hebben hem wel gezegd: ‘Wat er ook gebeurt, blijf kalm. Adem in, adem uit.’”
Alle panelleden veroordeelden de uitspraken van de 24-jarige rapper. Maar ze waren het er over eens dat ook Noorderslag juist gehandeld heeft door het optreden door te laten gaan. Zoals Claartje Nicolas, projectleider van de Nederlandse Bevrijdingsfestivals het formuleerde: ,,Noorderslag is het platform voor de Nederlandse muziek. Daar hoort Boef gewoon bij. Hij is een van de populairste artiesten van dit moment.”
‘Er worden al jaren schurende teksten gebruikt in de hiphop’
Nicolas, die met de rappers van Broederliefde vorig jaar een soortgelijke affaire beleefde, benadrukte – net als alle panelleden – het belang van in gesprek blijven met elkaar. ,,Wat ben je aan het doen? Wat vindt de rest ervan? Wil jij dat je zo gezien wordt door de maatschappij?” Ze verbaasde zich wel een beetje over alle ophef. ,,Er worden al jaren schurende teksten gebruikt in de hiphop”, constateerde ook Nicolas. ,,Waarom valt nu opeens iedereen hier over?”
Wat Faria vooral stoorde, was dat iedereen na Boefs uitlatingen meteen klaarstond met zijn oordeel en dat niemand zich in de achtergronden verdiepte. ,,Niemand heeft gekeken wat voor mens Boef is. Hij heet Boef en is ook gewoon Boef”, zei Faria. ,,Hij heeft dingen meegemaakt die je je niet kunt voorstellen. Dat heeft hem een bepaalde hardheid gegeven. Als je zijn verhaal zou kennen, zou je anders naar zijn uitspraken luisteren.”
‘Wie zijn hier allemaal hoeren?’
En, zo benadrukte hij, bepaalde taal die binnen de eigen groep niet als kwetsend wordt ervaren, komt daarbuiten heel anders over. ,,Met mijn rapgroep Flinke Namen hadden wij een liedje dat Er zijn hoeren in de tentheette. Dan vroegen we aan het publiek: ‘Wie zijn hier allemaal hoeren?’ En dan stak iedereen zijn hand op. Een keer kwam mijn moeder kijken en die vond het verschrikkelijk. ‘Dat kun je toch niet doen?’”
Ook Faria was geschrokken van Boefs uitspraken. Maar nog meer van het feit dat de rapper niet doorhad dat hij met heel Nederland aan het praten was, in plaats van met mensen uit zijn eigen subcultuur. En met de kennis over die subcultuur is het slecht gesteld, constateerden alle panelleden. Maar, zo stelde SP-kamerlid Peter Kwint, dat neemt allemaal niet weg, dat Boef wel gewoon foute uitspraken heeft gedaan en daarvoor ter verantwoording mag worden geroepen.
Ga de dialoog aan
Ook Kim Dankoor, kenner van de hiphopcultuur, wees op de codes die binnen de subcultuur heersen en die buiten de eigen groep al snel verkeerd begrepen worden. Maar, zoals zij ook opmerkte: ,,Als er jongens zijn die zo denken over vrouwen, dan moeten we er gewoon iets aan doen.” Niet door ze uit te sluiten, zoals nu met Boef gebeurt, maar door educatie en gesprek. Dankoor ziet daar een belangrijke rol weggelegd voor ouders en scholen.
Paul van Lange, hoogleraar psychologie, concludeerde: durf uit je eigen bubbel te stappen, verdiep je in de ander en ga de dialoog aan. ,,Daarom vind ik dit debat zo goed”, conludeerde hij.
Recent KIM comments