11
2016(Fast)food for thoughts: geld porno, de objectivering van mannen in de media
Er worden regelmatig discussies gevoerd over de seksuele objectivering van vrouwen in reclames en muziekvideo’s. Objectivering is een persoon behandelen als een gebruiksvoorwerp of een object voor plezier. Een veelgebruikte techniek van objectivering is een vrouw niet in zijn geheel filmen, maar de focus leggen op haar ‘onderdelen’, bijvoorbeeld de benen, borsten of billen (Jhally, 2007). Ik vind overigens dat er niks mis is met a little bit of objectification ; kijken naar en eventueel fantaseren over een aantrekkelijk persoon is immers onderdeel van ons mens-zijn. Ook hier is diversiteit (aan beelden) de sleutel.
Het mannelijke equivalent van het seks object, het ‘succes object’ (Davis, 1990), krijgt nog niet zoveel aandacht in de media effecten discussies. Misschien omdat mannen nog steeds domineren in deze maatschappij. Misschien omdat er meer diverse beelden van mannen zijn dan van vrouwen. Of misschien omdat men denkt: “ Moeten we ons hier echt druk om maken? Ik zou ook wel regelmatig afgebeeld willen worden als de belichaming van succes!”. Nadere uitleg. Marilyn Monroe zei ooit: “A man being rich is like a girl being pretty“. Een vrouw die uit bepaalde media representaties de boodschap herleidt dat haar waarde is gekoppeld aan haar uiterlijk, kan hier psychologisch onder lijden. Zou het dan ook zo kunnen zijn dat het beeld van de ‘succesvolle man met status = de ideale man’, net zo vergiftigd werkt voor mensen met een mannelijke genderidentiteit? Ik denk meteen aan een student uit Atlanta die ik vorig jaar heb geïnterviewd voor mijn onderzoek. Hij zei: “You [media] want me to believe that I am more of a man if I have a lot of money and therefore can sleep with multiple women. It’s a competition and I don’t like how it makes me feel. You have winners and losers.”. Muziekvideo’s, reclames en films (bijvoorbeeld Fifty Shades of Grey) die deze aspecten van hegemonische mannelijkheid portretteren, zeggen dat een man met een bepaalde financiële status 1) een ‘echte man’ is 2) elke vrouw kan krijgen die hij wilt en 3) moet vieren dat hij als een pinautomaat voor vrouwen kan fungeren. Deze beelden kunnen leiden tot onrealistische verwachtingen van de andere gender: de vrouw moet mooi zijn, de man moet geld hebben.
VRAGEN AAN HET PANEL:
Spelen media inderdaad een belangrijke rol in de commoditisering van romantische relaties en het creëren van misvattingen hierover? Zou je willen dat deze discussie vaker wordt gevoerd? Heb jij ervaring met het fenomeen van het succes object? Zie je het weleens in jouw omgeving? Wat zijn, volgens jou, mogelijke oplossingen?
Bronnen:
- Davis, S. 1990. Men as success objects and women as sex objects: A study of personal advertisements. Sex roles, 23:43.
- Jhally, S. 2007. Dreamworlds 3: Desire, sex and power in music videos. Distributed by Media Education Foundation.
Recent KIM comments