Diversiteit in de media: het belang van representatie (interview door SVJ media)

Jezelf kunnen herkennen in de media, voor sommigen is dit vanzelfsprekend. Dit geldt echter lang niet voor iedereen. Gelukkig lijkt de media zich bewust te zijn van haar rol hierin, en is anno 2020 niet iedereen aan de talkshowtafel meer wit, man en hetero.

Uit het rapport Aan Tafel! van NPO Ombudsman Margo Smit uit 2019, werd diversiteit bij Nederlandse talkshowgasten onder de loep genomen. Hierin werd niet alleen gekeken naar etniciteit, maar ook naar geslacht, beroep en het gespreksonderwerp. De talkshows stellen in het onderzoek dat zij niet het doel hebben om een afspiegeling van de samenleving te zijn. De programma-makers zeggen echter wel actief te zoeken naar diversiteit van de gasten in de shows. Toch wordt er door de genodigden vaak afgehaakt: vrouwen vinden zich bijvoorbeeld niet kundig genoeg en mensen uit minderheidsgroepen aarzelen als ze het vermoeden hebben dat het onderwerp waarvoor ze uitgenodigd worden, negatief richting ‘’hun’’ groep is.

Talkshows blijven door het gebrek aan diversiteit (onbewust) bijdragen aan sociale ongelijkheid. Als er dan eindelijk ruimte is voor bijvoorbeeld iemand met een migratieachtergrond of een LHBTI’er in de Nederlandse media, worden zij vaak als stereotype neergezet. Op die manier wordt er niet gestreefd naar representatie waarin iedereen zich kan herkennen. En dat is nu net wat zo belangrijk is.

Een recent en goed voorbeeld wat past bij het streven naar nieuwe standaarden voor diversiteit in de Nederlandse media, is de oprichting van Omroep Zwart. Eind september van dit jaar werd de aspirant-omroep gelanceerd om meer diversiteit en kleur op de Nederlandse televisie te krijgen. En zij zijn niet de enige: ook aspirant-omroep Omroep X heeft grootse plannen om van divers de norm te maken binnen het Nederlandse tv-landschap.

Genoeg initiatieven dus. Maar hoe zit het nou precies met diversiteit in de Nederlandse media en hoe waarom is het zo belangrijk om hiernaar te streven? Redacteur Isabella van den Berg heeft het erover met mediadeskundige Kim Dankoor van het platform KIM (Kritische Inzichten op het gebied van Media).

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin