(Fast)food for thoughts: de representatie van biseksualiteit in populaire media

Definitie biseksualiteit: “the potential to be attracted—romantically and/or sexually—to people of more than one sex and/or gender, not necessarily at the same time, not necessarily in the same way, and not necessarily to the same degree.” (Robyn Ochs, 2012)

In hedendaagse popcultuur is biseksualiteit hot (pun intended)! In populaire tv-series zoals, Glee, Revenge, the Good Wife en Grey’s Anatomy is ten minste één hoofdrolspeler/speelster biseksueel. Realitysterren zoals Snooki (Jersey Shore) en Kim Zodiac (Real Housewives of Atlanta) praten open over hun seksuele geaardheid en in popmuziekvideo’s zijn biseksuele vrouwen het nieuwe sexy! Popartiesten zoals Katy Perry, Nicki Minaj, Rihanna, Lady Gaga en Miley Cyrus schuwen hete scènes met vrouwen in muziekvideo’s niet. Zou een muziekvideo met ,bijvoorbeeld, Justin Bieber in een mannenstripclub net zo opwindend worden gevonden? Waarschijnlijk niet. Biseksuele vrouwen in popmuziekvideo’s, en in andere media uitingen, worden vaak neergezet als entertainers voor de heteroseksuele man; promiscue en erotisch stimulerend (Nelson, 2012). Een Justin Bieber die een mannelijke stripper op zijn billen slaat, behoort niet tot de fantasieën van een heteroseksuele man.

In dit televisieseizoen (2013-2014) zijn er 24 biseksuele personages te zien in prime time Amerikaanse series. 18 daarvan zijn vrouw en 6 man (www.glaad.org). Alhoewel dit een stijging is ten opzichte van vorige jaren, is de wijze waarop biseksuelen op televisie worden geportretteerd vaak problematisch en onrealistisch: biseksuele vrouwen en mannen hebben geen moraal, zijn in de war, ontrouw, gierig en hyperseksueel (Nelson, 2012).

Biseksuele mannen en vrouwen worden in hoge mate gediscrimineerd, genegeerd en gedemoniseerd in de hetero- en in de homogemeenschap (www.glaad.org). Het is daarom juist belangrijk om niet alleen eendimensionale beelden te vertonen, maar ook realistische en eerlijke portretten van biseksuelen en hun relaties. Het karakter van Nolan Ross in de hitserie Revenge en het karakter van Callie Torres in Grey’s Anatomy zijn een goed begin. Ze zijn niet biseksueel voor een bepaalde shockwaarde, ze zijn het ‘gewoon’ en ze hebben betekenisvolle relaties in de series.

VRAGEN AAN HET DISCUSSIEPANEL

Hebben jullie nog andere voorbeelden van media uitingen waarin biseksualiteit wordt vertoond? En op welke manier gebeurt dat? Wat vind je daarvan? Denken jullie dat de bovengenoemde vrouwelijke popsterren een statement willen maken of is het onderdeel van de pornoficatie van popcultuur? Speelt etniciteit ook een rol in de representatie van biseksualiteit? Waarom worden biseksuele vrouwen vaker dan biseksuele mannen geportretteerd in de media? Vinden jullie stereotypen van biseksuele mannen en vrouwen een serieus probleem? Welke gevolgen kunnen deze stereotypen hebben?

BRONNEN:

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin